Vážený zákazníku! Pokud máte dotazy nebo potřebujete poradit, kontaktujte nás: info@reeline.cz
Dodání zdarma od 2 250,00 Kč
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Stykač

( ilość produktów: 451 )

Někdy se stykače ztotožňují s relé, ale to rozhodně není případ profesionálů a zkušených elektrikářů. Elektrické stykače propojují hlavní obvody. Relé se naproti tomu většinou používají u odporových a nízkoinduktivních zátěží a našly si cestu i do obvodů s nulovým potenciálem. Proto je nepoužíváme zaměnitelně. Elektrické stykače lze rozdělit do několika typů. Liší se především svou konstrukcí, a tedy i oblastí použití.

Jak fungují výkonové stykače?

Stykače jsou mechanické spínače. Jejich hlavními součástmi jsou cívka a dva páry kontaktů. Hlavní kontakty jsou zodpovědné za spuštění zařízení, zatímco pomocné kontakty slouží k přenosu informací. Stykač potřebuje proud o správném napětí, aby se mohl spustit. Ten se přivede na cívku, která sepne hlavní kontakty. Tím dojde k aktivaci příslušného zařízení. Elektrické stykače se skládají z několika dalších součástí. Jedná se o kontaktní pružiny, jádro a komoru, kde se zhasíná oblouk.

Typy stykačů

Existují následující typy výkonových stykačů:

  • Stykače AC, které se používají v rodinných domech, na pracovištích a ve veřejných budovách. Odpovídají za řízení chodu motorů a elektrických zařízení.
  • Stykače DC používané v jeřábových zařízeních, jeřábech a elektrických trakcích. Umožňují těžký rozběh a bezpečné protiproudové brzdění.
  • Modulární stykače jsou vhodné všude tam, kde je vyžadována vysoká mechanická pevnost přístroje. Z tohoto důvodu se modulární stykače používají v průmyslu, konkrétně pro moderní modulární zařízení a stavební stroje.
  • Pomocné stykače, jak již název napovídá, mají pomocnou funkci. Jsou určeny pro řídicí systémy. Odpovídají za regulaci zařízení, jako jsou ventily, topná zařízení a motory.

Dále v našem obchodě najdete svodiče přepětí, izolační odpínače, indikátory napětí a napájení. Zveme Vás k seznámení se z naší nabídkou!

Značka
Price ranges
Cena
-
pixel